Skip to main content

Learning space that inspires future engineers

University Technical College, Wolverhampton
University Technical College hero

Our award-winning structural engineering design led the transformation of an old brewery site into the new state-of-the-art West Midlands Construction University Technical College.

Based on the site of the former Springfield Brewery in Wolverhampton, this award-winning project to create facilities for the new West Midlands Construction University Technical College involves the renovation of an existing Grade II listed building and the construction of a new building. The two buildings are linked by a double-storey atrium which opens up the façade of the listed building.

The state-of-the-art college, with capacity to accommodate up to 600 14–19-year-olds, provides design studios, civil engineering laboratories, a ‘construction park’, teaching and administration spaces, as well as a workshop, a design gallery, breakout spaces and a cybercafé. Designed to be a centre of excellence, the college offers the most comprehensive construction education and training in the whole of Europe, teaching students the vital skills needed for a career in the construction industry.

Acting as civil and structural engineers on the project, we were responsible for the design of the superstructure and sub-structures of the buildings, as well as carrying out the site investigation and geotechnical investigations on this derelict brownfield site.

Our team faced a number of challenges on the project, including the fact that the new building was to be positioned over a well and the need to link the existing building with the new one.

Having carried out an assessment on the existing building which enabled us to determine which floors needed strengthening and which required replacing, we worked closely with the client to ensure these works were carried out in such a way as to limit the amount of temporary support the facades needed while the existing structure was replaced. We also worked closely with building control to determine the most efficient way of improving the whole structure in order to comply with current building regulation requirements on building collapse.

Weekly face-to-face meetings with the teachers, the education funding authority, the University of Wolverhampton and the client’s technical advisers greatly facilitated our work. They allowed teachers to explain what they needed from the space and the design team to present to the client how the design was evolving, gather any feedback, and engage with the client’s team to ensure that their aspirations were met.

With strong budgetary constraints on this project, our civil engineers used existing culverts to provide attenuation on the site, enabling the contractor to save both time and money.

Our proactive approach and the strong relationship we fostered with the client and the project team were key factors in allowing this project to remain within budget and on schedule.

The project's achievements were recognised in autumn 2015 when it won the 'Education or Healthcare Structures Award' at the Midlands Regional Awards run by the Institute of Structural Engineers.

Got a project in mind?
Get in touch.

Interested in...

In our privacy policy we inform you about the data we collect when you visit our website and what it is used for. This site is protected by reCAPTCHA, hereby the Google Privacy Policy and Terms of Service applicable.